Happy Bithday My Dearest Friend!!


Salam and Selamat Pagi 

Entry kali ni memang khas untuk kawan baik Min
nama dia Che Siti Nor Hazlin
Just call her, Che
hehe


1st time jumpa time kitorang darjah 2
maknanya hubungan kitorang ni dah 6 tahun 
lama ke??
ase cam kejap je

haha, ni la kawan2 Min time skolah rendah (Che Siti dok kiri)

muke sengal2 eh?
ooopppp2, Cautious!!
jangan mengata kawan Min okeyh?!
Min je bleh mengata budak2 ni...hikhik


Actually hari jadi dia semalam, tapi semalam busy nak update
28 December 1998 budak pandai ni lahir
Pandai??memang pandai, anak murid kesayangan dulu ni
hehe ( Min pon anak murid kesayangan jugak!!)

Kitorang selalu dok sama2
gi tandas pon sama2
makan sama2
buli budak laki pon sama2
buli budak-budak ponn sama2
Love My BEST FRIEND!!

time paling pedih and paling tak leh lupa?
time pisah masa darjah 6
antara geng kitorang, sorang je nangis
Sape??
Min der...

Tapi kitorang selalu jumpa, lepak kat kb mall sama2
Skang budak ni skolah kat SMK Dato' Ahmad Maher
skolah kawalan
Min pon sekolah dekat skolah agama, skolah agama pon tetap lahir pelajar terbaik antarabangsa tau
Maahad Muhammadi Perempuan

Ada sekali tu ada program kat skolah menengah tu
diorang jemput pelajar sekolah lama
Min pon dah agak akan jumpa dia, tapi tak call pon nak jumpa kat mana
Min pon masok sekolah tu dengan mama
then tibe2, ternampak Bestfriend Min ni kat seberang jalan
terus lari peluk dia, and nangis sebab happy sangat
naseb baik tak ada kerete kalo tak .....

Men bola jaring (Min jadik GS)


Geng!


Yeah! Dah balik Da....



Salam, and selamat malam!!
Hehe, tibe2 je Min sebut balik ni...
Balik dari mane nak ke mana??


Baru ni Min cakap nak pergi cuti2 an??
Ni la, baru balik dari cuti2 ni
best la jugak..

Tapi kalo pergi jalan mama, perrggghh...
dalam masa 4 jam tu, 2 jam dok cari handbag
mak aaiii, nk tercabut lutut ni.
Naseb baik sandal tak putus.
jalan2, kat sogo, makan2
pastu gi borong coklat..yummyy
beli 3 bar coklat cadbury...auummm
enak banget sih
Ngeh3, penat pon tak hilang lagi
Esok kene pergi umah mak sedara
Cousin plak nak bertunang

Aiyoo,, penat....

malam ni nak rehat puas2 then bersedia untuk esok!
ZZZzzz....




.::Where is My RESULT?::.



Salam korang, and selamat malam
Result??
Korang tau ke result ape?
Ni la Min nak cite
Dah lama Min tunggu result ni tapi tak sampai2 agi
Mak Min pon dah asyik tanya pasal result ni

Ni result exam akhir tahun sekolah Min 
Target?
hehehe, target 2 kali ganda dari exam lepas 
Exam lepas Min dapat 7A je...
sedih2, kalau diganda 2 mesti jadi 14 kan?

Korang mesti pelik sebab sekolah biasa ada 7 je kan?
Min sekolah dekat sekolah agama, 
Jangan terkejut kalo Min cakap sekolah ni  belajar 21 subjek
Tak percaya?
Tak caya sudah

Tunggu punya tunggu, posmen ni tak sampai agi bagi result
Yang Min dah macam orang giler dok kat tangga rumah tiap2 hari
Sampai lah satu malam ni, Min termimpi dapat 9A je
Waarggghhhhhh,  sedih sangat
mesti dapat 9A je
Mood??
Sedih weiii





.::Aku Baru Nak Start Churp Churp ::.



Salam sume, da lama tak update blog
Churp churp??
Haah, hari ni Min nak cite pasal burung comel ni
Dah ramai bloggers guna churp churp ni
Tapi Min je ketinggalan zaman sikit...hehe
baru je nak jinak2 dengan churp churp ni





Min pon still baru dalam blog and churp churp ni
Still tak berapa mahir nak main benda ni
Sape2 yang dah pro tu, tolong2 laa bagi tunjuk ajar
  

Blogger2 yang belum daftar churp churp ni, 
cepat2 buat, kalau tak, rugi la 

Cam mana nak daftar??
ok2, korang click kat bawah ni ye

Min nak mintak tolong sikit ni
tolong click churp2 Min


OK,,,Thanks sape2 yang click tu
and sorry sebab suruh korang click sana, click sini

Thats all,,, kbye



Erk??Makan Ciput ****??




Selamat pagi dunia dan semua penghuninya!
Wake up all!
haha

Terkejut gan title post Min?
wahaha
Pernah makan benda tu?
Min tak pernah makan benda tu yea

Sape2 yang tak tau rupa Cik Ciput ni, meh Min nak tunjuk kat korang
Waaacchhhaaa!

Am I cute right?

Chhoopp!
Jangan tengok lama2 kang ada yang muntah kat sini
Min nak cite pasal zaman Min kecik2 dulu
Skang pon Min kecik agi
haha

Dulu2 masa Min umur lebih kurang 6-7 tahun, 
Min selalu pergi belakang rumah
Buat ape??
Cari siput yang macam kat atas tuh laa
*malunya, tutup muka

Kalau Min jumpa Cik Siput ni, 
Min selalu pukul sampai pecah cengkerang dia
Jahat kan?
Tapi tu dulu, sekarang ni dah jarang jumpa
Kalau jumpa pon tak nak pegang


Tapi korang tau tak 
bahawa di Indonesia, penduduk dia makan siput ni
Macam mana Min tau?
Min tau hal ni sebab abang Min yang cite

Abang Min cite masa dia tengah rehat2
dengan kawan2 and pensyarah dia, ada sorang pensyarah lain datang
Pensyarah tu ada bawak makanan nak berkongsi 
Kalau kat Indonesia, diorang tak panggil siput ****
Tapi ada lah nama lainnya, Min pon dah lupa nama ape

Pastu pensyarah tu pon cakaplah ni Siput **** goreng dalam bahasa Indonesia
Abang Min plak tak tahu ape yang pensyarah dia sebut
Dah nampak macam best je, dia pon ambek satu
Sikit agi makanan tu nak masuk dalam mulut tibe2 
kawan dia kata yang makanan tu siput ****

Nak tau jadi kat abang Min?
Terus dia muntah2
Tu belum makanan lagi, kalau dah makan tak tau lah ape jadi
hahaha
ciaannyaaa

Korang pon kene hati2 kalau pergi Indonesia tau
tanye dulu makanan ni nama ape dalam bahasa melayu
Siput ni kan haram kalau makan
kan3?






My First Doodle..haha~~~

  


Salam untuk semua
Salam 1 Malaysia and 1 Blogger

Doodle?korang tau doodle tu ape?
Sini Min tunjuk contoh doodle2 tu







Nak tau Min dapat mana semua gambar ni?
Ni sume Min dapat dari blog akk Nanad Hasna
Hehe, sorry eh akk sebab ambil pic akk

Korang pon boleh wat doodle ni
dulu2 pon Min tak tau ape benda doodle ni
Min ingtkan dodol tu
haha
Korang boleh wat benda ni guna 
Photoscape,Photoshop
ada jugak blog2 yang tunjuk tutorials pasal nak wat benda ni
contohnya klu guna photoscape masuk blog akk Ain Fadhilah

Bagi yang guna Photoshop bleh masuk 
blog yang famos ni blog kak Lyssa
or blog abg alieff


Mempersembahkan dodol Min....




dua2 jenis yang sama
Kawan Min kata bulat macam bola
sedehnya...
sob..sob...sob...
ni Min just try je
ok laa korang!
Bye2
Try laa wat dodol ni ye, pastu hias
Canteeekk!

~Time Untuk Makan and Makan and Makan!!~



Baru balik merompak kat i luv islam

Selamat Hari raya Aidiladha
untuk semua yang beragama Islam
makan daging laa kita ye...
asal Min lambat ucap???
Busy weei, abang2 and kakak balik sume
so, sebagai adik yang baik, kene lah layan 
diorang ni..
actually tu alasan je, hehehe



enjoy it...first time tengok video ni,,
Min gelak sorang2, then mak Min kata
Min chat gan pakwe plak..tak pasal2


Kasih Seorang Abang



Actually Min copy paste je cerita ni
tapi sebelum baca tolong sediakan tisu plz
nanti banjir rumah korang
lepas Min baca cerita ni,
Min rasa rindu sangat dengan abang Min




Mengisahkan kisah seorang adik yg selalu tulis surat kat abang dia..Dan dia xtau pon abg dia balas surat tu….hmmm..;(

Aku ada abg..Dah lama berpisah..Tapi aku selalu utus surat kat die yg kat kampong..Satu pon x berbalas..

2 Tahun lepas..Aku menikah tanpa izin abang..Sebab puas aku cari tapi x jumpa dia..Sepanj…ang perkahwinan aku..Aku x tenang..

Cuti sekolah yang lepas..Aku ajak suami aku balik kampong..Aku nak bersihkan rumah pusaka makl dan ayah.. Semasa membersih rumah using tu..Aku tersapu surat yang aku kirimkanpada abangku 2 tahun yang lalu..Sebelum aku menikah…suratnya macam ni..

“Khas buat abangku,

Abg, ko ingat lagi x..

Mak ngan ayah meninggal mase aku Darjah 5..ko plak Tingkatan 5.., Masa tu diorang eksiden sebab nak beli kek befday aku sebab aku baling semua perhiasan kat umah kite, sampai mak terpaksa pegi beli ngan ayah..Tapi aku hairan mase tu, ada satu bekas kaca yg aku pecahkan..tbe2 banyak air keluar..Tapi ko cepat2 lap lantai umah kite..Tapi aku x amik kisah pon sal hal tu..

Sebelum pegi, diorang cium kita berdua. Diorang cakap

“ Abg, ko jaga adik. Jangan bagi nangis. Kalo mak dah xde, ko jangan tinggal die. Ingat sket mak ngan ayah ko ni..Jangan sesekali biar die sorang-sorang “

Ko ingat x..

Sebelum diorang pegi beli kek, ko balik dari sekolah, ko belikan aku pengikat rambut warna biru, sebab ko ske warna biru kan..Tapi aku campak kat longkang belakang umah kite, Sebab aku suke warna pink. Lepas kejadian tu..ko x penah ucap bufday kat aku lagi..Sampai sekarang..

Abg, ko ingat x..

Kita hidup 2 orang je lepas tu, ko x sekolah lagi..Ko pegi mana pon aku xtau..Tapi malam malam baru ko balik dan xpernah cakap ngan aku, Ingat tak, aku masak untuk ko, Tapi ko xmakan pon..Last2 pagi esok aku nampak ayam2 yg makan.Ko x penah ucap terima kasih kat aku.

Abg, ko ingat x..

Pernah sekali aku mintak duit nak pegi sekolah, Tapi time tu ko tengah tido..Aku amik Dua riggit dalam poket jeans ko..Masa balik sekolah, ko lempang aku sampai mulut aku darah. Tapi ko x pujuk aku balik pon..Tapi keesokannya,nasib baik luka tu dah elok..

Abg, ko ingat x..

Semasa umur aku 18 tahun..ko hantar aku kat Kuala Lumpur, umah Pak Long..ko cakap ko ada hal..Tapi sampai sekarang ko x datang amik aku..Berpuluh surat aku titipkan bersama airmata aku pada kau..Kenapa tiada sebarang balasan..Kenapa abg??

Sekarang umur aku dah mencecah 26 tahun, dan umur ko dah pon 32 tahun, aku sudah pon disunting orang..Ketika hajat untuk menikah aku sampaikan surat lagi pada engkau..Kenapa kau diam je? Kenapa ko x cakap apa2? Aku perlu izinmu sebagai wali aku..

Abg,

Jika kau dapat surat ni..Katakanlah pada aku..Ada apa sebenarnya yg sedang berlaku..

Salam sayang,

Adik.”

Aku mula terasa yg teringin nak selongkar rumah pusaka ni…Yelah.. Nak balik jarang sangat..

Masa aku buka balik almari aku yang buruk yang dah kena makan anai2..Tibe ada satu kotak besar jatuh and banyak kotak2 kecik serta sampul2 surat..

Dan tiba2 aku terpandang satu surat yang cantik sangat…dan aku buka…

“Assalamualaikum..

Kehadapan adikku yang jauh di mata ..

Maafkan abg kerana tidak membalas satu pon surat yang engkau kirimkan..Kerana aku tidak berdaya sayang..

Aku masih ingat detik kemalangan mak dan ayah kita..Iye, kau pecahkan perhiasan rumah..Tahukah kau salah satu perhiasan di situ adalah hadiah untukmu?? Mesti kau tidak perasan..Yang pecah itu adalah sebuah balang ikan emas yg telah aku, ayah dan mak belikan untuk kau..Tahukah kau ayah masih berhutang dengan apek yg jual ikan tu di pekan..

Adikku sayang..

Aku tau kau tak suka warna biru..Tapi aku beli pengikat rambut itu untuk kau..Supaya kau akan ingatkan aku sentiasa bila kau pakai pengikat rambut itu..Walaupon kau dah campakkan pengikat rambaut tu..Aku dah ambil balik, dan basuh..dan telah aku letakkan dalam sebuah kotak kecil di rumah kita..Nanti kau ambil ya..

Adikku sayang..

Jangan lah kau bersedih kerana aku sudah tidak ucapkan lagi tanggal hari jadi mu..Kau pon sudah lupa ya..Pada tarikh itulah kedua orang tua kita meninggal..Aku tak sanggup melihat tangisan engkau bila aku ucapkannya..Aku harap kau mengerti..

Adikku sayang..

Tahukah kau kenapa aku hanya balik bila malam saja..Kerana aku bekerja di pekan..Mengangkat guni2 untuk letak dalam lori..Untuk menyara engkau..Untuk membeli buku sekolah engkau, makan kau, baju-baju engkau dan semua persiapan kau..Kerana masa itu,..Kau sangat terkenal dengan kecantikan kau, Ramai yg memuji..Aku harus sediakan perhiasan untuk kau..Supaya kau tidak rasa malu..Aku tidak pulang siang hari kerana aku takut jika engkau dicerca kerana abangmu yg kelihatan seperti pengemis ini..

Adikku sayang,

siapa cakap yg aku tidak menjamah masakan kau..Aku akan makan masakan itu sebelum subuh..Sebab aku perlukan tenaga untuk siang hari, dan aku makan semasa engkau tidur..Supaya jari-jarimu tidak tercedera dan kasar semasa basuh pinggan dan matamu tidak bengkak kerana menemani aku makan..

Adikku sayang,

aku malu untuk ucapkan terima kasih..Kerana engkau banyak berkorban untukku..Kau menyediakan makanku dan segalanya..Adakah ucapan itu cukup untuk membayar semuanya?? Jika aku ucapkan terima kasih..Biarlah aku ucapkan di akhir hayatku..Kerana terima kasihku untukmu adalah ntuk semua yg kau lakukan semasa hidupku..

Adikku sayang,

Maafkan aku kerana aku memukulmu..Tahukah kau mencuri dan mengambil barang tanpa kebenaran adalah berdosa? Aku tidak sanggup untuk mengherdik kau lalu aku putuskan untuk memberi pengajaran yg akan kau ingat sampai bila-bila..Betulkan..selepas kejadian itu..Kau sudah tidak mengambil barang orang lain sesuka hati kan?? Itu tandanya perbuatanku tidak sia sia kerana aku dapat mendidikmu..Dan tahukah kau aku berhempas pulas menyapu minyak dibibirmu pada malam itu ketika kau tidur?Aku keluar mencari pucuk jambu batu dan menggilingnya sehingga batu lesung itu turut menggiling tangan aku..Sakit yang amat sangat..Tapi aku tetap teruskan dan Alhamdulillah..aku Berjaya mencuci kesan minyak dan ubat itu sebelum kau bangun..Aku tidak mau bengkak itu mencacatkan wajahmu yang cantik itu..

Adikku sayang..

Maafkan aku kerana terpaksa memisahkan kau dari aku, sebenarnya..aku menghantar kau kerana aku jatuh sakit ketika itu..Mungkin kerana ketika aku bekerja kontrak di tempat pembinaan menyebabkan aku sangat terdedah pada debu dan simen..Aku terjatuh semasa kerja dan dikejarkan ke hospital..Doktor mengesahkan aku menghidapi barah peparu dimana badan ku tidak berupaya untuk memikul barang yg berat, serta pernafasan aku sudah tak selancar dulu..Patutlah aku selalu batuk batuk, sesak nafas dan pandanganku yg makin kabur..Aku terpaksa dirawat dihospital walaupon doktor menjangkakan aku xkan bertahan lama..

Sayangku..

Aku titipkan surat ni di rumah pusaka, ketika ini aku di hospital..Jika suatu hari nanti engkau pulang ke rumah kita..Bacalah semua surat2 dan bukalah semua hadiah yg aku belikan setiap tahun lebih kurang 9 tahun dahulu..Dan maafkan aku jika tidak dapat sediakan hadiah untukmu pada tahun ini..

Adikku sayang..

Mungkin tika kau membaca surat ini..Aku sudah pon tiada..Jangan kau bersedih..Di sini ada beberapa perkara yang ingin aku katakan..

Untuk menyapu rumah kita ketika aku pulang dengan pakaian dan kotor serta debu, TERIMA KASIH.

Untuk mengelap setiap barang yg aku sentuh supaya sentiasa bersih dan tiada kuman, TERIMA KASIH.

Untuk membasuh pakaianku yg busuk dengan peluh ku, TERIMA KASIH.

Untuk melemparkan senyuman dan salaman ketika aku pulang dr kerja, TERIMA KASIH.

Untuk memasak lauk kegemaranku yg kau sangka aku tidak suka, TERIMA KASIH.

Untuk mengingatiku dan menulis surat yg tidak bisa aku balas, TERIMA KASIH.

Untuk menjadi adik yang sangat aku sayangi, TERIMA KASIH.

Untuk segalanya yang kita tempuhi, suka mahupon duka, TERIMA KASIH.

Adikku sayang..

sekiranya engkau disunting seseorang..Biarkan pakcik kita menjadi walimu..Kerana aku mungkin sudah tiada..

Bahagiakanlah dirimu..Kerana itu yg aku mahukan..Jagalah suamimu dan jangan kau ingkarinya..

Salam sayang sedalam-dalamnya,

Abang.”

Di rumah pusaka itu..Aku termenung bersama jernihan airmata yg mengalir..Lantas..Aku buka satu persatu hadiah yang dikatakan..

Semuanya berwarna pink..Dan semuanya di tulis nama aku dengan tulisan yg sangat indah..Ya Allah…Aku meraung sambil menatap hadiah itu..

Ya Allah..dimanakah dapat ku cari insan semulia abangku




p/s: amacam???Min target 95% pembaca nangis baca 
cerita ni..da2, jangan nangis2 agi, budak comel tak cute tak comel  laa nangis
hehe

Happy Birthday!!


Happy Birthday!!
Chopp!Birthday sape ni???
Of course laa Birthday Min
Hehehe...

Bila??Nak tau erk??
Min lahir pada 11 Oktober 1996
Asal lambat cakap??
Ni sebab laptop dikuaranti kat dalam kotak dalam beg dan diletakkan
di tempat yang tersorok
Idea sape??
Of course laa ni idea ayahanda Min yang tercinta
Alasannya sebab nak suruh Min concent gan study untuk PMR
2-3 hari lepas exam baru ayahanda Min tersayang
bagi balik buah hati Min ni



Korang pernah tak rasa cam sedih sebab
Si Dia tak wish kat korang
time birthday borang??
Tak pernah??
Kalau tak pernah korang memang beruntung
Macam Min ni masuk hari ke-3 baru someone tu wish



Rasa sedih, kecil hati sume Min rasa
time Si Dia tak wish
tapi bile time dia wish, rasa happy sampai nak nangis.
Buah hati Min memang tak romantik and dia memang tak suke
romantik
Pelik kan??
Min lagi lah pelik gan dia
Sampai orang  merajuk pon wat tak tahu


Cam mana boleh Terjatuh hati gan dia??
Min pon tak ada jawapan

Min ada terfikir, kalau kita
dah tetapkan ciri2 lelaki idaman kita
tapi kalau dah cinta, dah sayang
sume ciri2 tu hilang
Betol tak??

OK!stop pasal pakwe Min,
tak mau cakap lebih nanti dia baca susah pulak


Cam biasa, kalau sebut birthday confirm terfikir
gift kan??
Min tak nak bagitau lah ape yang ayah gan ibu Min bagi
tapi Min nak bagitau ape yang Min bagi kat diri Min sendiri
Hehe
Sejak Min umur 12 tahun memang Min
akan bagi hadiah birthday untuk diri sendiri
kenape?
Sebab saje nak wish kat diri sendiri


Ni hadiah yang Min beli untuk diri sendiri
memang dah lama nak beli ni
tapi tak ada stok so, beli lah dengan post
baru jew sampai













Novel Biarlah YM Berbicara
dengan novel Pergilah Air Mata
Dua2 hasil tangan daripada Kak Hanni Ramsul


Happy Birthday For Myself!!

Asap Pembunuh




Setelah lama tak update blog, hari ni curi-curi masa jap nak update
Min dah habis exam PMR
Akhirnya boleh update blog 
Hampir 3 minggu tak bersama gan laptop ni
Oh yyeeaaahhh!!


Haaa, hari ni Min nak cakap pasal rokok
korang kenalkan rokok tu macam mana??
kat bawah ni Min tunjuk gambar rokok 


"Saya perosak diri anda!!"



Rokok ni dah lama wujud
Dari rokok daun hingga ke rokok moden macam sekarang
Sampai sekarang hal Si Rokok ni tak habis-habis
Sebab Si Rokok ni lah macam-macam penyakit datang
Padahal dah jelas letak gambar penyakit2 kat kotak rokok
Tapi nape korang stiil nak merokok??


Korang tahu kan rokok ni terhasil daripada pokok tembakau??
Dari pokok tembakau ni laa terhasilnya rokok batang mahupun rokok daun
Min nak tunjuk rupa Cik Tembakau kita ni







Pape pon kita tak boleh salahkan Pokok Tembakau atau Rokok tu sendiri
Sebab pilihan kat tangan kita
nak atau tak nk??
Tidak Kepada Rokok!!
tu pendapat Min laaa,


Min nak kongsi 1 gambar ni
Terkejut jugak furst time tengok gambar ni..



Untuk lelaki ni, Min ada banyak nak cakap 
antaranya:   


1) Dah puas hidup ke bang?

2) Amacam ada rasa cam susah nak bernafas tak?kalau ada tu
maknanya abang makin sihat..:P

3) Abang memang terbaik wooo, abang mesti kaya kan?
beli rokok sampai banyak cam tu

Nak cakap ape lagi???Min da hilang idea daa
Tapi Min memang kagum gan pakcik ni
pape pon pakcik, Min nak pesan
Jaga kesihatan yew kesian isteri pakcik,
muda-muda dah jadi janda....
hahaha



 Kat bawah ni Min nak kongsi 1 page yang Min suke sangat2
Korang terasa??
Padan muka memang nak bagi korang terasa pon
                                                             Fikir dan renung renungkan



Hello korang....Selamat Pagi dunia dan semua penghuninya,
Hari ni Min just nak gi tau code2 yang 
korang tulis kat shoutbox tu akan keluar gambar2 kartun yang cute-mute tu
Ni code2 tu...




     =bye



    =hodoh




   =hello





  = hai





  = cantik




  = :D




  =terbaik



  =hye



  =?


  =cute


  ;)



  =!



  =:)



  =hmmm


  =follow




  = singgah



p/s : x caya???try wat kat shoutbox tuuuuu





 

Copyright 2013 © CHN
for http://littledaies-port.blogspot.com/